BAKAR - povijest za sadašnjost

Uske uličice i trgovi kojima hodate nataloženi su slojevi povijesti koji jednako uvjerljivo ispisuju i ovaj trenutak, samo vaš.

Bakar, 13 km udaljen od Rijeke jedan je od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, kojem je Marija Terezija 1779. godine dodijelila status kraljevskog grada. Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova je povijesna jezgra 1968. godine proglašena spomenikom kulture. Malo je poznato da se na području Grada Bakra nalazi sam vrh Risnjaka i dio Nacionalnog parka Risnjak, istinski užitak za sve ljubitelje prirode, rekreacije i adrenalina.

ŠTO VIDJETI

Duga je povijest ostavila mnoge tragove te se ispreplela sa sadašnjošću. Obiđite Bakarski kaštel, Hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije i njezine katakombe, Rimsku i Tursku kuću te mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti.

ČAVLE - život pod adrenalinom

Svega 8 km od Rijeke, u njezinu zaleđu nalazi se mjesto Čavle. Povijesna jezgra općine je drevni frankopanski Grad Grobnik s kojeg se vidi Grobničko polje s automotodromom i sportskim aerodromom te planine na kojima se nalazi sportsko-rekreativni i turistički centar Platak.

Pogled je vrijedan divljenja kad se povijesnom cestom Lujzijanom popnete do platoa Buzdohanj s kojeg vidite Grobničke Alpe. Ponekad su sive, drugi puta zelene ili plave, ali Riječanima i njihovim gostima možda su najdraže kad su – snježno bijele. Pozivnica je to na padine Platka, cjelogodišnjega riječkog izletišta, a zimi skijališta jedinstvenog po tome što skijate – gledajući more.

Iznad Grobničkog polja nalazi se Grad Grobnik, grad od kamena – potpisnik Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, jednog od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskom jeziku.

U blizini je i Automotodrom Grobnik, stjecište motorista iz cijele Europe, kao i mala zračna luka – stoga je Grobnik “zborno mjesto” svih ljubitelja brze vožnje, natjecateljskog duha i adrenalina.

AUTOMOTODROM GROBNIK

Na stazi dugoj 4168,75 m, a širokoj 10 metara odvijaju se mnoga auto i moto natjecanja, a najatraktivnije je Svjetsko prvenstvo motora s prikolicom. Od 1978. godine, kada je izgrađena, pista zadovoljava stroke kriterije svjetske auto i moto federacije (FIA i FIM), a posjeduje i dozvolu za sve vrste automobilskih i motociklističkih utrka osim F1.

PALENTA KOMPIRICA

Vrhunski gastro užitak, iznikla je iz štedljive tradicije starih Grobničana. Njen okus nikad nije isti i ovisi o kakvoći kukuruza, kako se mljelo brašno, kakve je kvalitete krumpit i još puno sitnica. Danas se palenti u čast organizira veliki Festival palente i sira u lipnju.

KAŠTEL (dvorac Grobnik)

Sazidan u obliku trokuta iznad Grobničkog polja naseljen je još u prethistoriji. Tu su boravili Iliri, Rimljani, Goti i Franci, a od 1225. godine u vlasništvu je Krčkih knezova, Frankopana, a kasnije i Zrinskih. Danas, prekrasan svjedok prošlosti pruža sa svojih zidina pogled na cijelu Grobnišćinu.

KOSTRENA - ritam mora

Kostrenski je poluotok dug 10 kilometara, a cijelom se njegovom dužinom nalaze predivne plaže, pravi magnet za kupače.

Kostrena, 9 km udaljena od Rijeke, odredište je kakvo svaki grad s pretenzijom da bude mediteranski mora imati.

Kostrena je oduvijek živjela u ritmu mora koje je obilježilo život njezinih stanovnika, pomoraca koji su plovili i još uvijek plove mnogim morima svijeta.

Iz Kostrene potječu brojni povijesno bitni kapetani, brodograditelji i brodovlasnici, poput Pavla Randića koji je preplovio Sueski kanal uoči njegovog otvaranja, Erazmo Bernard Tićac – glavni projektant u stvaranju prvog trgovačkog broda na atomski pogon “Savanah” te Kuzma Franelić koji je sudjelovao u spašavanju brodolomaca s broda “Titanic”.

Sadašnjost Kostrene je u znaku turizma, kupača i šetača koji ovdje nalaze prekrasne plaže, ali i jednu od najljepših šetnica uz more, dok će ronioce privući i raznolik podmorski reljef.

JELENJE - putovanje u prošlost

Svega 15 km udaljeno od Rijeke nalazi se Jelenje, kraško područje na nadmorskoj visini od tristotinjak metara, zbog koje mu je klima mediteransko-kontinentalna.

Iz bogate i pažljivo čuvane čuvane tradicije kojom ćete u Jelenju ugodno i lako putovati izdvojili bismo mlikarice (mljekarice) – žene koje su kroz povijest svakodnevno nosile mlijeko na prodaju u Rijeku. Njima je u svibnju posvećena i posebna manifestacija Feral ki je pušćal sinjal.

U Dražicama pak više od 70 godina postoji kovačnica, jedina kovačnica čiji je prostor sačuvan u izvornom obliku pa je danas sastavni dio turističke ponude Jelenja.

Uz priču i svjedočanstva o starim zanatima zanimljivo je putovati u prošlost…

ŠTO VIDJETI

U Martinovu Selu i danas radi Gašparov mlin, jedini preostali u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji, izgrađen prije 350 godina.